Module 2

Losmaken

In deze module maken we het lichaam los. Op veel plekken in het lichaam zetten we spanning (onbewust) vast. Ook een verkeerde lichaamshouding kan resulteren in spanning.
Door zelf massage en kleine oefeningen leer je zelf deze spanning los te maken.
Waar spanning weg is, kan het lichaam weer langzaam terug bewegen naar een rechte houding en kunnen de diepere spierlagen hun ondersteunende functie uitvoeren.

In deze module vertel ik meer over fascia (bindweefsel). Dit doe ik uitgebreider in het werkboek.

Deze module is in mijn ogen, de meest transformerende module van de training, omdat je je hier bewust wordt waar jouw grootste spanningsplekken zijn. Het geeft je super snel verlichting van je pijn en je kunt deze oefeningen dagelijks doen.

In deze module zitten ook een paar video’s waarin ik gebruik maak van materialen. Uiteraard ben je niet verplicht deze aan te schaffen, maar de vraag naar lessen als deze nam toe. De video met de peanut kun je ook doen op een opgerolde deken bijvoorbeeld. Meer over de gebruikte materialen lees je hier.

Download hier het werkboek van Module 2

Afbeelding werkboek module 2

18 minuten
In deze les oefeningen om de nek los te maken en triggerpoints te verminderen

20 minuten
In deze les oefeningen om de schouders los te maken.

22 minuten
Zenuwpijn in je bil en/of bovenbeen? Pijn in je heup bij het lopen? Doe deze oefeningen

4 minuten
De illiopsoas speelt vaak een rol bij rugklachten. Haal op deze manier spanning er uit.

12 minuten
In deze les masseren we de onderrug en het bekken.

9 minuten
Ontspan je middenrif en adem diep en vrij. Voel je energie vernieuwen in 10 minuten!

19 minuten
In deze video maken we de voeten los met behulp van een zachte bal.

56 minuten
Deze les doen maken het lichaam van top tot teen los, om daarna een paar kracht opbouwende oefeningen te doen.

10 minuten
Na losmaken moet je ook het lichaam weer lichtjes activeren om de balans te herstellen.

Losmaken met attributen

11 minuten
In deze video doe ik een basis serie op een lange en vooral zachte foamroller voor de rug. Deze serie komt uit de Melt method.

8 minuten
In deze video doe ik een serie met een grote foamroller voor de nek en schouders/bovenrug. Deze serie komt uit de Melt method en is bedoeld om de fascia los te maken. Gebruik alleen een zachte foamroller!
17 minuten
Wat kun je doen met de Peanut? In deze les wat oefeningen om los te maken, maar ook versterkende oefeningen.
17 minuten
In deze video een serie om de onderrug en het bekken los te maken met een zachte foamroller.
21 minuten
In deze video een serie om de achterkant van de benen los te maken. Eerst de bovenbenen daarna de kuiten

Ontspanning door meditatie

12 minuten
Kom in contact met je lichaam en ontspan, zodat je na deze meditatie rust hebt in je hoofd en weer hernieuwde energie voor de rest van de dag.

Ontspanning door yoga

1.10 uur
Yin yoga om in verbinding met het hart te komen.

1.17 uur
Yin les met houdingen voor de lever/galblaas meridiaan. Verwerk gevoelens van frustratie en twijfel en hervind je evenwicht!
1.15 uur
Restorative. Kom tot diepe ontspanning. Gebruik een of meerdere kussens en een deken om je hoofd op te leggen of warm te blijven.
Wat is Yin yoga?
Yin yoga is een yoga vorm waarbij de houdingen gekozen worden op basis van de meridiaanlijnen volgens de traditionele Chinese geneeskunde. Deze meridiaanlijnen zijn energie banen in het lichaam die de organen stimuleren. Blokkades in de energiestroom kan resulteren in zowel fysieke als mentale klachten.

Bij yin yoga blijf je gemiddeld 4 minuten in een houding. Je zoekt een actieve stretch, zodat het bindweefsel (fascia) een diepere stretch krijgt. Ondersteun jezelf waar nodig met een kussen.

Bij restorative yoga blijf je ook langer in een houding, maar hier ligt de nadruk meer op ontspanning. Je gaat NIET op zoek naar een actieve stretch. Je wilt het lichaam juist volledig overgeven aan de kussens en de mat onder je. Door langer stil te liggen komen lichaam en geest tot een diepe ontspanning. Gebruik hier zoveel kussens en opgerolde dekens als voor jou comfortabel is.