Module 5

Versterken van het bekken

In Module 4 schreef ik al over de vier regio’s van de rug. Het bekken bestaat uit 3 botten. De twee darmbeenderen (de heupkommen, met de zitbotjes, het schaambeen en de grote voelbare heupbotten), maar ook het sacrum.
Het sacrum zijn vijf aan elkaar gegroeide wervels, die samen het platte stuk van het bekken vormen. Onderaan het sacrum zit het stuitje. Het stuitje zijn 3 aan elkaar gegroeide wervels.

Aangezien het bekken bestaat uit 3 botten, zitten daar gewrichtsbanden tussen. De verbinding tussen het sacrum en een darmbeen noemen we het SI gewricht. Je hebt dus aan beide kanten van het sacrum een SI gewricht zitten.
Door een simpele misstap kan je daar iets verschuiven, wat kan leiden tot SI pijn of lage rugklachten. Een scheefstand in het SI gewricht zorgt automatisch voor compensatie in de onderrug en dus meer spanning.
Zwakke, of te strakke bekkenbodemspieren zorgen ook voor een instabiel bekken en daarmee dus meer druk op de onderrug.

Vandaar dat deze module begint met meer uitleg over de bekkenbodem.
Een van de laatste Pilates lessen is een masterclass over het SI gewricht. In deze les worden veel oefeningen herhaald die ook in module 2 aan bod kwamen.
Maar…. herhaling is soms nuttig!

56 minuten
Workshop over de bekkenbodem. Hoe ziet de bekkenbodem er uit en hoe krijg je hem in beweging?
1 uur
Vervolg op de bekken les. Nu oefeningen om het bekken los te maken en in balans te brengen. Verminder stijfheid in de rug en loop soepel en moeiteloos
57 Minuten
In deze les veel aandacht voor de kleinere bilspieren. Daar ga je gemakkelijker van lopen en helpt bij het voorkomen van ongewenste valpartijen.
52 minuten
Rustige les voor meer balans en bewustzijn in het bekken en SI gewrichten.
Pilates 1 uur
Een les voor het bekken en het activeren en soepel maken van de bekkenbodemspieren. Voor deze les heb je een stevige opgerolde deken nodig.
Pilates 1 uur
Pilates les waarin we werken aan het openen van het bekken en krachtig maken van de diepe heup en bil spieren.
Pilates 47 minuten
De masterclass over de SI gewrichten. We gaan door alle stappen heen: Bewustzijn, losmaken, versterken.
1.17 uur
Slow flow Restorative les voor het bekken.
1.16 uur
Yin sessie waarin we werken met de nier meridiaan. Je opent het bekken en de onderrug, om zo de energetische blokkades te openen.
1.10 uur
Yin les voor bekken en onderrug. Gebruik een groot kussen en eventueel een klein kussentje of deken.